Hvordan lage Jerky hjemme?
Det er praktisk å kjøpe ferdige jerky fra en nettbutikk eller fra en fysisk forhandler. Noen av oss ønsker å ta et skritt videre og prøve å lage det selv. Kanskje du vil imponere vennene dine med din hjemmelagde jerky under neste tur i skogen eller bare by på en kul matbit under en grillkveld med venner.
Med denne oppskriften kan du utfordre ferdighetene dine til å kutte, tørke og marinere hjemme ved å lage din jerky med din egen krydderblanding.
Er det visse oppskrifter jeg må følge?
Faktisk, nei, det er det ikke, og det er derfor vi bare gir deg en prøveoppskrift. Du kan leke med mange ting.
Hvis du foretrekker en bestemt saus til marinade som barbequesaus, ikke vær redd for å prøve. Hvis du foretrekker en annen skjæring, gå for strimler eller mindre biter.
Hvis du tilsetter mindre salt enn i oppskriften, vil kjøttet sannsynligvis ikke være så holdbart. Uansett, i de fleste tilfeller vil du spise jerky raskt fordi det er så deilig. Nam!
Viktig påminnelse:
Det eneste du trenger å være forsiktig er koketiden, fordi du skal jobbe med rått kjøtt og kjøttet må varmes opp til en viss temperatur for å drepe alle de potensielle bakteriene i det. Ellers risikerer du kort holdbarhet og en potensiell matforgiftning. Så sørg for at den indre temperaturen i kjøttskivene når minst 74 grader Celsius.
Hva kreves for å gjøre jerky?
Ovn:
- som kan holde en lav temperatur (mindre enn 100 grader Celsius)
Kjøtt:
- 1 til 1,25 kg magert biff/vilt/svinekjøtt
Flytende ingredienser:
- Soyasaus (230 ml)
- Worcestershiresaus (3 ss)
- Røkt paprikasaus (1 ss)
- Din favorittingrediens
Tørre ingredienser:
- Salt (sammen vil du at oppskriften skal inneholde maks. 3 % salt, ellers blir jerkyen for salt. Ta hensyn til at kjøttet vil gå ned i vekt under tørking)
- Brunt sukker (130 g) - valgfritt (la det unna hvis du ikke liker sweet jerky, men det vil hjelpe den ferdiglagde jerkyen varer lenger)
- Svart pepper (1 ts)
- Chilipepper (1 ts) - valgfritt
- Løkpulver (1 ts) - valgfritt
- Hvitløkspulver (1/2 ts) - valgfritt
- Kjøttmørner (1 ts) - valgfritt (du kan også mørne kjøttet med en fysisk kjøttmørner)
- Din favorittingrediens
En rekke alternativer er tilgjengelige i oppskriften på beef jerky, og krydder eller sauser kan legges til eller fjernes etter din personlige smak.
Hvordan er den laget?
Å gjøre jerky kan fremstå som en utfordrende oppgave alene. Vi har gjort det enkelt for deg ved å lage fem enkle trinn du kan følge for å gjøre det eksepsjonelt rykkete.
- Skjæring
Det første trinnet i å lage rykk er å kutte biff. Tradisjonell jerky består av hel muskelbiff. Uansett snitt på biff, skal kjøttet være magert, og alt synlig fett skal trimmes. Kjøttet bør skjæres mot kornet for å sikre optimal tygging og bitt. Et enkelt triks for renere skjæring er å delvis fryse kjøttet før du arbeider med det.
Biffskivene skal være 3-4 cm tykke.
- Marinering
Det andre trinnet er å marinere de skivede biffbitene. Blandingen av tørre krydder og flytende ingredienser blandes med biffskivene. Biffskivene må dekkes jevnt med marinaden.
Vanlige ingredienser som brukes til den rykende marinaden inkluderer salt, sort pepper, røde pepperflak, brunt sukker, hvitløkspulver, løkpulver, paprika, soyasaus og BBQ-saus. Oppskriften på marinaden kommer ned til personlige preferanser og en rekke alternativer er tilgjengelige.
Marineringsprosessen krever tid til å sitte slik at marinaden trenger ordentlig inn i biff. Som en tommelfingerregel gir lengre ventetid høyere penetrasjon. Vi anbefaler minst 6 til 12 timer for riktig marinering.
- Legging
Dette er et avgjørende trinn i prosessen med å lage beef jerky. Som forberedelse, dekk stekebrettene med aluminiumsfolie for å unngå søl senere. Etter at marineringen er fullført legger du biffskivene jevnt ut på rist for å sikre at biff tørker og steker jevnt.
Alternativt kan du også legge ned skivene på skjermer i rustfritt stål, men de er allerede mer profesjonelle, så du vil mest sannsynlig ikke ha dem hjemme.
- Matlaging
Neste trinn er matlaging og tørking av beef jerky. Matlaging sakte er nøkkelen til å lage fantastisk biff jerky. Forvarm ovnen til 80 grader celsius og sett ovnsristene med biffskiver i midtposisjon.
Beef jerky må tilberedes ved en temperatur på rundt 74 til 85 grader Celsius. Stek skivene i minst 4 timer til de er gjennomstekt og tørre. Som en del av tilberedningsprosessen må beef jerky tørke ordentlig ut.
Tørr beef jerky vil ha lengre holdbarhet og er mye sprøere. Beef jerky som er riktig tilberedt vil være tørr, seig, men mør ved romtemperatur.
- Emballasje/oppbevaring
Etter å ha avkjølt den kokte beef jerkyen ved romtemperatur, kan vi gå videre til det siste trinnet. Beef jerky kan oppbevares i lufttette beholdere eller zip lock poser. Hjemmelaget beef jerky vil ha en holdbarhet på omtrent en uke ved romtemperatur.
Ved å følge disse fem trinnene kan du enkelt lage beef jerky selv. Gi oss beskjed om resultatene hvis du bestemte deg for å bruke oppskriften!